Cultura

Memorial Democràtic

Recordar la repressió, l’exili i la deportació per evitar que es repeteixin

Image
Memorial Esteve Cañellas
Peu de foto
Memorial Esteve Cañellas. Foto: Anna F.

L’Ajuntament de Torredembarra dona suport al Memorial Democràtic i reivindica les víctimes per motius ideològics, religiosos o socials d’entre els anys 1934 i 1980. L’objectiu últim és recordar la repressió, l’exili i la deportació per evitar que es repeteixin.

Així, l’Ajuntament de Torredembarra forma part de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més des dels seus inicis. La Xarxa Mai Més és una iniciativa de l’Amical de Mauthausen i altres camps per enfortir la memòria democràtica a través de les històries de deportats.

Un d’aquests deportats va ser el torrenc Esteve Cañellas Margalló:


Esteve Cañellas (Torredembarra 1909-camp d’extermini de Gussen, 1942) tenia 27 anys quan va esclatar la Guerra Civil i es va allistar amb els republicans. Amb la desfeta, va haver d’exiliar-se via França, però el 1941 el van detenir. El 27 de març de 1941, el van deportar al camp d’extermini nazi de Gusen, un camp annex al de Mauthausen. Allí hi va morir el 1942, quan tenia 32 anys. Abans, també havia patit els camps de Fallingbostel i de Mauthausen.

La figura de Cañellas també protagonitza els actes dedicats al Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i compta amb una placa commemorativa al jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia.