Presentació del XXIX Concurs de Castells
Peu de foto
Presentació del XXIX Concurs de Castells. Foto: Ajuntament de Tarragona

El Concurs de Castells arrencarà a Torredembarra el 29 de setembre

Castells
Data de publicació: 16/05/2024

La XXIX edició del Concurs de Castells se celebrarà, com ve sent habitual des del 2014, en una triple jornada, el diumenge 29 de setembre a Torredembarra; i el dissabte 5 i el diumenge 6 d’octubre, a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona

La presentació del Concurs de Castells, l’espectacle casteller més gran del món, l’ha fet avui la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, en un acte en el qual s’han desvetllat altres aspectes de la pròxima edició, com la imatge i el cartell del Concurs’24, o el dia de la posada a la venda de les entrades. 

La consellera Sandra Ramos ha posat en valor “l’aposta ferma de la ciutat per aquesta fita, la més important i única de tot el calendari casteller”. La consellera Ramos ha agraït tant a l’Ajuntament de Torredembarra com a les altres administracions, patrocinadors i a les colles castelleres el seu suport. “La unió dels diferents esforços fan possible el cim”, ha dit Ramos. 

Per la seva banda, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, s’ha mostrat satisfet de participar de nou al Concurs de Castells i ha expressat que “el Concurs guanya profunditat en participació de colles amb la jornada de Torredembarra”. 

A la XXIX edició hi participaran novament quaranta-dues colles castelleres. Dotze d’elles ho faran el diumenge 29 de setembre, a Torredembarra; divuit agrupacions més actuaran el dissabte 5 d’octubre, a la Tarraco Arena Plaça; i les dotze millors colles castelleres de Catalunya participaran a la jornada de diumenge, també a Tarragona. 

Les agrupacions que prendran part en l’edició del Concurs de Castells de 2024 quedaran definides el pròxim 31 d’agost, en funció de la seva posició al Rànquing Estrella, mentre que el sorteig d’ubicació a plaça i l’ordre d’actuació en les tres jornades se celebrarà el dimecres 11 de setembre a la tarda, en un acte públic al Teatre Tarragona que serà retransmès en directe per TAC12 i la Xarxa de Televisions locals. 

Venda d’entrades a partir del 24 de juliol

El 24 de juliol serà el dia de la posada a la venda de les entrades per assistir a les jornades de dissabte i diumenge, a la Tarraco Arena Plaça. El nombre d’entrades disponibles per a la jornada de dissabte serà de 5.000, i per l’endemà diumenge, 6.000. Pel que fa als preus, les entrades del dissabte 5 de d’octubre serà de 6 €, i les del diumenge 6 d’octubre, 15 € a la primera graderia, i 12 € al segon pis. En tots els casos es mantenen els mateixos preus que el Concurs de 2022.  

Tant la jornada de dissabte com de diumenge comptarà amb localitats destinades al programa “Apropa Cultura”, un programa adreçat a millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. La jornada de Torredembarra és gratuïta i oberta a tothom. 

També el dissabte 5 d’octubre, però en jornada matinal, la Plaça de la Font tornarà a acollir, una edició més, la Diada Castellera Internacional, amb la participació de colles vingudes de fora de Catalunya. 

Un cartell fet a semblança dels castells 

L’acte de presentació ha servit també per donar a conèixer la nova imatge del Concurs de Castells 2024, obra de l’artista visual Ricard Martínez Teruel, així com la seva adaptació al cartell de la XXIX edició, que ha confeccionat el dissenyador Miquel Àngel Cuesta.

Ricard Martínez ha titulat la imatge Arquitectura palpitant, que ha realitzat per mitjà de la refotografia, un gènere fotogràfic que l’autor practica des de fa més de vint anys. L’obra ha estat laboriosa, meticulosa, metòdica i molt tècnica, talment com es fan els castells. En aquest sentit, Martínez Teruel ha volgut incorporar en el procés de creació “la manera com s’erigeixen les estructures de carn i os que calia representar”, ha dit. 

La manera d’aconseguir-ho ha estat “combinant fotografies que, a partir d’una primera imatge, del I Concurs de Castells, el 1932, s’anessin enfilant les unes sobre les altres, com si cada imatge esdevingués una part del castell resultant que acaben formant diverses instantànies històriques. D’aquesta manera, la representació final està edificada de forma anàloga a allò que representa”, ha remarcat Martínez Teruel. 

Per a l’elaboració de l’obra s’han visualitzat un total de 973 fotografies, de les quals se n’han seleccionat 224 i, d’aquestes, se n’han acabat utilitzant 68, de tots els anys en què s’ha celebrat el Concurs de Castells, des del 1932 fins al 2022. Aquestes 68 imatges són les que configuren, superposades les unes a les altres, la imatge definitiva del cartell. El resultat final és una imatge que ha anat creixent en la base i també en alçada, en una amalgama de colors de camises que testimonia l’evolució i el creixement del món casteller. 

L’autor s’ha mostrat satisfet “d’haver pujat a aquest castell d’instants fotogràfics” que representa el cartell d’enguany, i considera que “el resultat final condensa la història del Concurs de Castells, des de la primera edició fins a l’actualitat, transmetent la força d’una arquitectura viva”. 

El Concurs de Castells està organitzat per l’Ajuntament de Tarragona en col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra. Compta amb el patrocini institucional de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, el patrocini principal de  Damm i Repsol i el patrocini oficial de BASF i CaixaBank. Els mitjans oficials són TAC12, la Xarxa de Televisions Locals, Tarragona Ràdio, TV3 i Catalunya Ràdio, i compta també amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.